Gravid i vecka 31

DATUM: 2012-04-29 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR
Barnet,
Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar.

Vikt 1 800 gram.


Mamma,
Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Hos barnmorskan/kontroller,
I vecka 31 är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på om du går över tiden. Barnmorskan brukar nu lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner är alltid välkommen att följa med.

Egna funderingar,
Allting är så mycket tyngre nu. Känns som om jag bokstavligen spricker eller går av på mitten vissa dagar. Förutom dom vanliga gradivitetsbesvären så mår jag relativt bra. Sover oroligt om nätterna, får aldrig riktigt den där djupsömnen som är så viktig. Trots det så är jag förvånadsvärt pigg och allärt. Vilket är skönt! "Lillis" lever rövare inne i magen. Den nya roliga grejen som hon håller ofta på med är att antingen sparka hårt eller trycka i långa perioder på mina reben. Samt så tror jag att hon faktiskt försöker att putta ut slemproppen ibland.

Tvungen till att få avreagera sig lite

DATUM: 2012-04-26 KATEGORI: ALLMÄNT
Ännu engång så har försäkringskassan verkligen bevisat vilka kompletta idioter dom är. Helt stört! Och jag som trodde att det skulle bli lite enklare denna gången med tanke på att man redan har gjort detta tidigare, jag vet mer hur man går till väga och vågar ta för mig mer. Men nej det visar sig att det ska bli ännu svårare. Men skam den som ger sig. Jag ska fan ringa och överklaga och kräva min rätt! Dom ska inte köra över mig!

11 frågor om min gradivitet

DATUM: 2012-04-24 KATEGORI: GRAVID
Jag blev utmanad av gravidbloggaren Ulrika att svara på elva frågor, och det gör jag så gärna.

1. När är ditt BF datum?
Den 7 juli

2. Har ni tagit reda på kön?
Det är en liten flicka i magen

3. Hur länge innan du blev gravid hade du känt att du var redo?
Redan när jag gick och bar på Nicholaj så kände jag tidigt i den gradiviteten att jag faktiskt var redo att bli mamma. Nu så ville ju ödet något helt annurlunda. Nu går jag bara och väntar ut tiden tills "Lillis" är här. Är mer än redo och det har jag varit ett bra tag nu. Jag behöver få ta ut min mammaroll på riktigt nu.

4. Vad har du haft för cravings?
Är väldigt mycket för frukt just nu. Vi har alltid frukt hemma, det är ett måste! Sen så gillar jag både sött och salt. Annars är det inget specifikt jag har cravings för.

5. Vilken/vilka är din värsta gravidkrämpa?
Om jag kan kalla mina sprutor för krämpor så måste jag få välja dom. Är inte nålrädd längre men jag tycker banne mig inte om sprutor. Sen har jag ju självklart ont i ryggen, bäckenet och förvärkar. Men det är sånt man får stå ut med.

6. Är du nervös inför förlossningen?
Oo ja. Är livrädd men samtidigt väldigt förväntansfull. Jag har sånna bra läkare runt omkring mig och jag kommer ha en kontrolerad förlossning. Vilket lugnar mig asevärt mycket.

7. Hur har ni förberett hemma för bebisens ankomst?
Vi har nästan allting till henne redan. Nu ska man väl bara boa klart. Ett måste är att få vårat sovrum helt färdigt innan hon kommer.

8. När kände du första sparken?
Ganska så tidigt. Tror det var mellan veckan 15-20 ( om jag inte minns fel )

9. Skulle du kunna gå igenom en graviditet igen?
Har sakt till Viktor att jag vill ha två barn. Detta är faktiskt mitt andra barn men jag vill ju självklart att "Lillis" ska få ett syskon. Men det blir först om 4-5 år. Men sammanlagt kommer det att bli tre barn för min del.

10. När tror du själv att din bebis kommer?
Kommer att bli igångsatt denna gång. Men jag kanske sätter igång mig själv innan det satta datumet, så man får se. Jag tippar på 28 juni - 2 juli ( + alla dagarna där i mellan )

11. Vad är det bästa med att vara gravid?
Bara vetskapen om att man har ett liv inuti sig själv den är helt underbar. Det går inte att beskriva, man måste genomgå det själv för att förstå den lyckan.

Det är nu jag ska nämna några andra gravidbloggare som jag utmanar till detta. Men om jag ska vara ärlig så följer jag inga andra gravidbloggar direkt. Dom flesta har redan hunnit bli mammor. Sen kan jag ju självklart titta in hos en och en annan gravidblogg men bara det.

BM i vecka 30 (29+2)

DATUM: 2012-04-24 KATEGORI: GRAVID
Liten i magen börjar redan att fixera sig, är inte helt fixerad än men på god väg. Huvudet är fortfarande ruckbart. Hon ligger så fint med fötterna uppåt och huvudet neråt. ♥

Spec. MVC

DATUM: 2012-04-23 KATEGORI: GRAVID
Idag har vi varit som sakt på kontroll nere i södertälje på spec. mödravården. Allting ser jätte bra ut! Vi fick det nu konstaterat att det kommer att bli en igångsättning, inget datum satt än men dom kommer att försöka planera in den ganska så nära BF datumet. Så det kommer antagligen att bli en liten "Lillis" till värden precis i slutet av juni eller i början av juli. Vi kommer att snacka mer om förlossningen, igångsättnings datumet och undersöka mig vid nästa kontroll som kommer att vara om 5-6 veckor. Spännande!

Imorgon ska vi till den vanliga mödravården här i nynäs. Då blir det vanliga, mäta magen, kolla vikten, Hbt, hjärtljuden & prata m.m. Ja som ni hör standard.

20 vs 30

DATUM: 2012-04-22 KATEGORI: GRAVID

Det händer mycket på 10 veckor. Ingenting som man lägger märke till på samma sätt som andra utifrån gör. Men bildbevisen gör att man fattar att man blir kallad för tjockis ibland och varför man faktiskt har problem med ryggen samt bäckenet. ^^

Gravid i vecka 30

DATUM: 2012-04-22 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR
Barnet,

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Vikt 1 600 gram.

 

Mamma,

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Försök att äta allsidig och nyttig mat, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.


Hos barnmorskan/kontroller,

Har ni fått inbjudan till föräldrakurs? Om inte, fråga barnmorskan! Hon kan informera dig om var, när och hur. De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan gestalta sig lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på, antingen i mindre eller större grupper som träffas en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även diskutera ämnen som graviditeten, amning, förädraskap, relationer mm. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna.

Kurserna brukar vara populära så anmäl er i tid!

 

Egna funderingar,

Då passerar vi ännu en milstolpe, vecka 30. Hur fort har det inte gått. Tycker att tiden bara flyger iväg i en raskande fart. Det både skrämmer mig, ger mig lycka, hopp och förväntningar till att det faktiskt inte är så lång tid kvar tills Lillis faktiskt kommer att vara här med oss! Vågar man hoppas för mycket denna gång? Vi är ju "säkrare" denna gång än vad vi var förra gången pga alla extra koller m.m. men samtidigt så vet vi bättre, jag menar vi har ju redan varit där en gång så vi vet att faktiskt det värsta kan inträffa.

 

Vi längtar tills vi får den första stunden med henne. När hon är helt ny och ligger på ens mage och skriker. Det där skriket. Vi behöver det! Det är då man vet att allting är ok.

 

Cambild

DATUM: 2012-04-21 KATEGORI: ALLMÄNT

Usel kvalitet på camen. Faktiskt första gången jag använt den sen vi köpte datorn, visste knappt att vi hade en innbyggd. Bjuder på en liten bild som blev mer focus på mig än vad den var tänkt till. Skulle igentligen vara mer focus på magen men den syntes ju knappt.

 

Nu ska jag vidare till min far ( hoppas han är hemma! ) på en liten snabb visit. Ska samtidigt flörta lite efter vit väggfärg till sovrummet. Måste verkligen få det gjort nu. Innan magen verkligen är i vägen hela tiden.

10 månader

DATUM: 2012-04-20 KATEGORI: FINASTE ÄNGELN


Tiden går fort förbi. Det känns nästan overkligt vissa gånger då jag tänker på´t. Att det bara är två månader kvar tills du blir ett år. Mitt hjärta går i bitar.
Saknar dig min fina! ♥

Ett starkt sug efter

DATUM: 2012-04-20 KATEGORI: GRAVID
Anthon Berg marsipan med nougat
Alhgrensbilar
Chokladcroissant
Lättsaltade chips
Polly ( mörkchoklad )

Jag tror nog inte att Viktor kommer hem med allt som jag sa att jag var sugen på. Men kommer han hem tommhänt så kan han ju förbereda sig med att sova med ett öga öppet i natt.

Breivik

DATUM: 2012-04-19 KATEGORI: ALLMÄNT
Det var väl inte någon av er som missade dokumentären om Breivik ( om massmorden & dåden han gjorde ) på 2an klockan 20.00 idag. Fy fan säger jag bara, blir äklad ända ut i fingertopparna! Lider med alla dom drabbade. Mer än så tänker jag inte yttra mig, han ska inte få nöjet att jag skriver om honom.

Magen i vecka 29

DATUM: 2012-04-19 KATEGORI: GRAVID

Vecka 29 ♥ ( 28+4 )

Tvångstankar

DATUM: 2012-04-18 KATEGORI: MOBILBLOGGAR

Kan må hända att jag lider av syndromet "tvångstankar". Jag bara måste sortera alla bilarna i ahlgrenspåsen så att det är lika många av varje färg, resterade får sambon eller soptunnan. Sen måste jag lägga upp en av varje färg ( alla skall vara åt samma håll ) i färg ordningen rosa, vit och grön.

Nu kan jag börja äta av dom? Ikke!

Börjar med att trycka ihop dom så att dom blir plattare. Sen tuggar jag bort toppen på bilarna för att sedan ta varsitt hörn ( höger sen vänster ). Nu kan jag njuta av bilarna. Mums!

Vet inte varför jag gör detta om och om igen? En vana som sitter i? Har gjort detta så länge nu precis i samma procedur så det är inget som man direkt lägger märke till. Man kan kalla det tvångstanke..

 

 

Some new stuff

DATUM: 2012-04-17 KATEGORI: FÖR HEMMET


Visst är det underligt vad bara lite nya växter samt krukor kan göra för ett rum. Det tillför känslan av liv och harmoni + att det ser bättre ut än kalla och tomma fönsterbrädor.

Från 3 till comhem

DATUM: 2012-04-17 KATEGORI: MOBILBLOGGAR
Hoppas att vårat internet kommer igång idag. Vi har nämligen bytt från 3 till comhem, kändes ganska självklart att byta nu när vi bor i ett comhem hus. Men det börjar bli ganska tröttsamt att surfa via sin iphone hela tiden ( det förklarar varför min inlägg ser lite små konstiga ut ). Visst man kan göra mycket men inte nämnvärt med vad man kan göra med sin dator. Nästan så man känner sig lite smått "handikappad" när man blir av med en sådan vissentlig sak.

Igår fick jag ta en dagsutflyckt till Södertälje labb. Jätte kul att spendera halva sin dag på 783 bussen! Det var verkligen bara fram och tillbaka som gällde. 5 sec tar det för det nedrans blodprovet och inte kan man ta det här i nynäs inte.

Gravid i vecka 29

DATUM: 2012-04-15 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

image description

Barnet,
Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.

Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 400 gram.

Mamma,
Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Pappa/partner,
Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng. Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Var ska skötbordet stå? Vilken barnvagn har fått bäst i test? Måste vi ha en ny barnvagn? Vagga kanske ni inte behöver och spjälsängen kan ni kanske vänta med. Bilbarnstol är ett måste om barnet ska färdas i bil.

Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva.


Egna funderingar,

Förvärkarna har börjat komma lite mer nu. Innan var det mer bara molvärk. Fick min första fläck på tröjan idag, börjar läcka rätt så ordentligt ibland. Har gjort det tidigare men inte så att det blir fläck igenom.

Lillis lever rövare till och från. Vissa dagar är lugnare än andra men man känner henne tydligt bara när hon rör foten. Ibland kan jag till och med känna av hennes hjärtljud ( med handen/fingrarna ) om jag koncentrerar mig noga. Längtar så efter henne nu!

 

Man måste få klaga av sig lite

DATUM: 2012-04-14 KATEGORI: ALLMÄNT
Vad trött jag blir( ! ) Inte nog med att man har åkt på en dunderförkylning som har hållt sig under hela veckan och snarare blir sämre och inte bättre. Låter som en hes gammal gubbe. På det så ska tydligen vintern komma tillbaka. Kommer första april-skämtet nu eller?! Orkar fan inte. Tror jag drar täcket över mig igen.

Ge genast tillbaka min vår!

Ny soffa

DATUM: 2012-04-13 KATEGORI: FÖR HEMMET

Så nöjda med vårat val. Lite rädda var vi allt över att den skulle vara för stor för vårat V-rum, men den passade in väldigt bra. Nu behöver jag bara en stor ljus matta och lite andra kuddar. Snart är det dags för en till tripp till ikea har vi bestämt. Men så här ser det ut än så länge ( en liten del utav vårat hem ).

Magen i vecka 28

DATUM: 2012-04-12 KATEGORI: GRAVID

Vecka 28 ♥ ( 27+4 )

Förälskad i Newbie

DATUM: 2012-04-11 KATEGORI: TILL LITEN

 

"Lillis" har faktiskt berättat så snällt till mig att hon så gärna vill att detta ska finnas i hennes garderob när hon anländer. Och inte kan jag ju säga nej till våran blivande lilla prinsessa?! Så japp allt detta och säkert lite till kommer att få utöka minis garderob, snart..

Gravid i vecka 28

DATUM: 2012-04-08 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR
Barnet,

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

Vikt 1 200 gram.


Mamma,
Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Pappa/partner,
Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

Egna funderingar,
Ingenting har direkt förändrats under denna veckan. Längtar mer efter vår flicka, vill ha henne hos oss nu! Visst så närmar sig själva BF med riktiga stormsteg. Glömmer bort ibland att det faktiskt inte är så långt kvar.

Magen i vecka 27

DATUM: 2012-04-04 KATEGORI: GRAVID

 

Vecka 27 ♥ ( 26+3 )

 

Gravid i vecka 27

DATUM: 2012-04-01 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt.

Vikt 1 kg.


Mamma,

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

 

Pappa/partner,

Graviditeten blir än mer verklig med din kvinnas mage som växer och fosterrörelserna som du kan känna utanpå. Tiden för den beräknade förlossningen är inte så långt bort. Många par kan känna att de har fullt upp nu. Kanske har förädragrupperna börjat redan och ni har flera träffar inbokade närmaste tiden. Intervallen mellan besöken till barnmorskan blir också tätare snart. Det kan kännas som att ni behöver planera och ordna med praktiska saker inför förlossningen och förädraskapet. Prata med varandra om era förväntningar, er eventuella oro och andra funderingar ni har. Skriv gärna ner tankar eller frågor ni har och ta med er för att diskutera med barnmorskan vid nästa besök.

 

Egna funderingar,

Börjar bli mer och mer rastlös. Vill att Lillis ska komma till oss nu, orkar inte vänta mer. Allting flyter på som vanligt annars. Trycket och tyngden neråt blir "värre" ju större magen blir. Känns som om ryggen ska gå av och att ungen ska ramla ut vid vissa tillfällen. Annars är allting på tipp topp!

 

Mica heter jag & är en tjej på 22år Bosatt i nynäshamn med sambon Viktor

Sommarn år 2011 fick vi tillsammans vårat mirakel Nicholaj som föddes den 20 juni klockan 10.32. på morgonen Jag hade drabbats av moderkaksavlossning på vägen in till BB & det tog också våran sons liv ifrån oss Vi både sörjer & kämpar dagligen vidare med våra liv

Vändpunkten och ljuset i våra liv anlände till oss den 21 juni 2012 Våran älskade prins hade blivit storebror till en liten prinsessa vid namn Tindra
bloglovin
RSS 2.0