Liten uppdate

DATUM: 2012-05-30 KATEGORI: ALLMÄNT
Idag har jag målat spjälsäng och varvat av med att springa upp och ner till tvättstugan. Måste jag tillägga att hela min kropp är slut, speciellt min stackars rygg, ben och bäcken. Kommer nog säkert att lägga upp bilder imorgon på resultatet av hur spjälisen blev. Måste bara sätta dit täcket, kudden, madrassen och spjälskyddet.

Imorgon ska vi också ner till södertälje igen på kontroll. Förväntansfull och nervös! Återkommer med mer info angående om hur kontrollen vart imorgon.

Magen i vecka 35

DATUM: 2012-05-30 KATEGORI: GRAVID

vecka 35 ♥ ( 34+3 )

Större än så här tycker man att det inte går att bli. Hoppas lite på att magen stannar upp i växandet nu och bara börjar sjunka istället. Jaja det återstår att se..

Gravid i vecka 35

DATUM: 2012-05-28 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR


Barnet,

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

 

Mamma,

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

 

Pappa/partner,

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

 

Egna funderingar,

Visst har jag nämnt innan om hur tungt allting är just nu? Och kan ju säga att det har helt plötsligt blivigt ännu tyngre. Förvärkarna kommer mycket oftare och magen blir stenhård samt jobbigare att bära på när det känns som om den är påväg att spricka under förvärkarna. Lillis är en riktigt aktiv bebis med mycket hicka. Kan utan några större problem visa hur hon ligger och märka ut vart hennes kroppsdelar är till mina nära och kära runt om som vill känna på magen.

Badrumsmöbel

DATUM: 2012-05-26 KATEGORI: FÖR HEMMET

Om man nu har som min sambo och mig - ett väldigt trångt badrum som är riktigt dåligt planerat. Så är denna hylla perfekt måste jag säga. Klickade nyss hem den från ellos.se + en liten skallra till Lillis ( mest bara för att en 50% rabatt skulle gå igenom ). Är säker på att jag kommer bli super nöjd eftersom att vi inte har någon form av förvaring där inne.

Så den kan ju gärna få komma så fort som möjligt så man kan få "boa" lite där inne också. Tex sätta dit alla blöjor och krämer m.m. kanske lite ljus och växter, ja vi får se..

Hemklickat

DATUM: 2012-05-25 KATEGORI: TILL LITEN

Ja det kanske inte är så mycket att hänga i granen med men detta var väldigt nödvändigt. Ett skötbord som man sätter på badkaret, nytt spjälskydd och en ny kudde från rätt start till sängen. Kan ju hålla med om att det var en väldigt tråkig beställning, men det kommer mer som tur är. ;)

Magen i vecka 34

DATUM: 2012-05-24 KATEGORI: GRAVID

vecka 34 ♥ ( 33+4 )


“ Nu är det riktigt tungt och jobbigt att vara gravid, bara så att ni vet ”

11 månader

DATUM: 2012-05-20 KATEGORI: FINASTE ÄNGELN
Tiden springer förbi. Kan inte fatta att det är en månad kvar tills 1års dagen. Vår son skulle vart en stor kille vid det här laget. Säkert springa, gå, skratta och säga mamma och pappa. Vi saknar dig ♥


En sån kärlek som man känner för sitt barn - obeskrivilg, oändlig & förevig. Den största kärleken i sitt liv. Den kärleken som man faktiskt skulle offra sitt egna liv för. Man gör allt och lite till för sina barn.

Gravid i vecka 34

DATUM: 2012-05-20 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

 

Mamma,

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

 

Pappa/partner,

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen. Du kan också läsa på vårt tema Barn och föräldrar eller känns det för overkligt? Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen.

 

Egna funderingar,

Lillis får gärna komma nu! Vill inte få runt så här längre. Visst att det är mysigt att vara gravid men jag tycker att hon skulle vara mycket säkrare utanför min mage. Rädslorna om det som nu har varit ska ske igen kommer som ett brev på posten. Det är nu jag känner att jag börjar sakta rygga mig tillbaka och försöker att inte utveckla allt för mycket band till henne. Vilket är omöjligt! Är så stress påverkad pga allt som flyger omkring i min skalle, när man sitter i soffan om kvällarna och ska ta det lugnt det är då det är som värst. Känner hur hjärtat börjar slå fortare och rastlösheten blir enorm. Försöker att sysselsätta mig så gott jag kan om dagarna men så fort jag slutar med det jag håller på med så kommer allting tillbaka.

Känslor

DATUM: 2012-05-19 KATEGORI: GRAVID
Vill så gärna att "Lillis" kommer ut nu. Känner att jag blir mer och mer stressad ju längre jag går som gravid. Den platsen där hon ska ligga som mest säkrast är den jag litar minst på - alltså min kropp! Vill ha ut henne så att jag vet att allting är bra och som det ska. Vågar inte riskera ha henne för länge i min mage. Det skrämmer mig och gör mig mer nervös och hispig. Tänk om nånting skulle hända igen, det får det inte..

Detta är något jag kommer att ta upp med våran läkare och barnmorska. För varken jag eller "Lillis" mår bra när jag nu mår som jag gör.

BM kontroll i vecka 32 ( 31+5 )

DATUM: 2012-05-14 KATEGORI: GRAVID
{ 11 maj }Sf-mått: 28cm
Järnvärde, Hb: 110
Blodtryck: 116/80
Fosterljud: 140 s/minut

Lillis ligger med huvudet neråt och är fixerad men fortfarande ruckbar. Vilket hon faktiskt redan var vid förra BM kontrollen. Hon följer sin kurva så fint och har oftast 140-150 s/minuten när vi lyssnar men vi måste vara snabba varje gång, för damen i magen vaknar varje gång av maskinen och snabbt blir jätte aktiv därefter. Väldigt underhållande att få både känna och höra när hon vaknar där inne i magen.

Magen i vecka 33

DATUM: 2012-05-14 KATEGORI: GRAVID

vecka 33 ♥ ( 32+1 )

Veckoresume

DATUM: 2012-05-14 KATEGORI: ALLMÄNT
  • Två nya kusinbarn har kommit till värden ( sysslingar till Nicholaj och Lillis ). Den 8 anlände "N" och "J" son. Och den 10 anlände "S" och "J" son. Båda två friska och helt bedårande pojkar.
  • Min Viktor fyllde 22 år i torsdags ( 10 maj ), på självaste födelsedagen tog han och jag det bara lugnt. Ingen bjudning eller så eftersom att han fyllde år mitt i veckan. "Kallasfikat" hade vi uppdelat nu i helgen. Lördagen så kom hans respektive och gratulerade medans på söndagen så var mina respektive inbjudna på gratulationsfika.
  • I fredags så var det kontroll besök på MVC. Allting såg jätte bra ut och följer kruvan jätte fint. Kommer att skriva mer om detta i ett separat inlägg.
  • Målade om vårat sovrum ( helt själv ) från kermitgrön till vitt. Det vart verkligen ett jätte lyft i det rummet. Kommer att lägga ut mer bilder på slutresultatet av s-rummet när Viktor och jag har varit på ikea och innhandlat den nya sängstommen m.m.


Bilden underst föreställer presenten som jag gav Viktor när han fyllde år, haha han tyckte om den i alla fall. Bilderna ovan är den sämmre varianten av före-bilder på s-rummet.


Ja som ni kanske märker så har jag verkligen inte legat på latsidan denna veckan. Har haft och göra precis hela tiden, om inte bakning och städning har stått på schemat så har jag stått i högsta hugg med en pensel i handen. Där utav den otroligt usla uppdateringen här i bloggen. Har knappt tänkt på den.  Och utav det fysiska tempot som jag har kört med hela veckan så har min kropp sagt upp sig. Får skylla mig själv där lite grann men jag kan inte bara sitta på mitt arsle och inte göra ett skvatt. Är så envis och ettrig så om jag har skansen till att tex måla om ett helt rum så göra jag det på engång och inte väntar tills jag får hjälp. Typiskt mig.

Gravid i vecka 33

DATUM: 2012-05-13 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR


Barnet,

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

 

Mamma,

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

 

Pappa/partner,

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Fönsterputs

DATUM: 2012-05-08 KATEGORI: ALLMÄNT


Att putsafönster i detta vackra väder - ja jag är sjuk i huvudet! Men faktum är att det faktiskt kommer riktigt kyliga vindpustar när man sitter ute och försöker få färg på den vinterbleka kroppen. Tar då tillfället i akt med att gå loss på fönstrena i lägenheten, kan ju säga att det var verkligen nödvändigt. Om fönstren kunde så skulle dom nog tacka mig.

Nu blir det en promenad hem till min mamma för att ta ut och in hunden. Jag kan nog sätta pengar på att jag knappt kommer att kunna röra mig ikväll. Men det är skit samma. Måste få göra nånting, det kryper i kroppen om jag inte får göra nått.

Gravid i vecka 32

DATUM: 2012-05-06 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

 

Mamma,

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Fråga barnmorskan. Hon kan informera dig om var, när och hur.

 

Pappa/partner,

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man som par ser över sin ekonomi och sina försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Sådant måste ni ta ställning till själva.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika. I andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni har möjlighet att börja ta ut föräldrapenning redan från 60 dagar innan förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar innan födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. Hör med försäkringskassan om vilka regler som gäller.

 

Egna funderingar,

Nu vill jag boa klart precis allting. Planerna är att måla om sovrummet och spjälsängen sen en planerad tripp till ikea vid skatteåterbäringen. Lillis är ju nästan helt fikserad men jag tror nog att hon är helt nu, får se om jag har rätt vid nästa besök hos barnmorskan ( 11e. ).

Bloggtorka

DATUM: 2012-05-03 KATEGORI: ALLMÄNT
Bloggen har hamnat lite på is i det sista. Vilket kanske förklarar bristen på uppdateringar. Men dyker bara in snabbt nu och säger att jag, magen och sambo mår bara bra.

Magen i vecka 31

DATUM: 2012-05-03 KATEGORI: GRAVID

Vecka 31 ♥ ( 30+4 )
Mica heter jag & är en tjej på 22år Bosatt i nynäshamn med sambon Viktor

Sommarn år 2011 fick vi tillsammans vårat mirakel Nicholaj som föddes den 20 juni klockan 10.32. på morgonen Jag hade drabbats av moderkaksavlossning på vägen in till BB & det tog också våran sons liv ifrån oss Vi både sörjer & kämpar dagligen vidare med våra liv

Vändpunkten och ljuset i våra liv anlände till oss den 21 juni 2012 Våran älskade prins hade blivit storebror till en liten prinsessa vid namn Tindra
bloglovin