Gravid i vecka 38

DATUM: 2012-06-17 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

 

Mamma,

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

 

Pappa/partner,

Nu kan förlossningsväskan packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske något att äta till dig själv. Du eller din partner kan ansvara för att en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon kommer med till förlossningen. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran kan också vara bra att ha. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del? Har barnmorskan skrivit ner era tankar och önskemål till förlossningen i journalen? Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev och lägga i er pappersjournal. Ni kan skriva fritt med egna ord eller använda er av någon mall som går att hitta  på nätet. Hör med din partner om hon vill det.

 

Egna funderingar,

Dom sista förberedelserna görs nu. Tråkigt att man fortfarande inte har fått leveransen från jollyroom ännu - hoppas jag får den imorgon. Så att Lillis sovhörna m.m. är klart tills den 19e. Med allt "stå hej" så har det kommit mer förverkar. Ser det bara som positivt då det kanske kan påverka ännu mer om beslutet på tisdag. Ja ungefär det ända som är i Viktors och mina tankar är nr 19 - tisdag - förlossningnen - hoppas, hoppas, hoppas!


Kommentarer
Postat av: Johanna - mamma till 3

Lycka till :)

2012-06-17 @ 10:21:58
URL: http://jobeah.blogg.se/
Postat av: Felicia - Mamma till Melwin ♥

NU är det den 19:e, nu sitter jag och håller tummarna för er!! :) <3

2012-06-19 @ 10:29:55
URL: http://feliciasbebis.blogg.se
Postat av: Felicia - Mamma till Melwin ♥

Nu är det den 19:e och jag håller tummarna för er!! :D

2012-06-19 @ 10:32:01
URL: http://feliciasbebis.blogg.se
Postat av: Mimmi - änglamamma till Lilly! - och gravid!

Tänkt på er idag och insåg precis vilket datum det var!
håller alla tummarn på ni får lillasyster i er famn så fort det bara går :)

2012-06-19 @ 22:47:57
URL: http://mimmiastrom.blogg.se
Postat av: Mimmi - änglamamma till Lilly! - och gravid!

Hmm, min kommentar blev nog inte skickad...

Skrev iaf att jag har tänkt på er idag och insåg precis vilket datum det är! Hoppas ni har lillasyster hos er så fort det bara går :) <3

2012-06-19 @ 22:50:25
URL: http://mimmiastrom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mica heter jag & är en tjej på 22år Bosatt i nynäshamn med sambon Viktor

Sommarn år 2011 fick vi tillsammans vårat mirakel Nicholaj som föddes den 20 juni klockan 10.32. på morgonen Jag hade drabbats av moderkaksavlossning på vägen in till BB & det tog också våran sons liv ifrån oss Vi både sörjer & kämpar dagligen vidare med våra liv

Vändpunkten och ljuset i våra liv anlände till oss den 21 juni 2012 Våran älskade prins hade blivit storebror till en liten prinsessa vid namn Tindra
bloglovin