Vanliga jeans

DATUM: 2012-03-31 KATEGORI: ALLMÄNT
Anonym; hur får du på dig vanliga jeans??

Efter förlossningen med Nicholaj så rasade jag mycket i vikt. Inte alla kilon som jag hade lagt på mig ( 22kg ) men säkert närmare 20kg. Vart ju gravid med Lillis bara tre månader efter förlossningen. Hade vid det tillfället köpt två nya par jeans som satt bra på mig då, tanken var att jag kunde minska mer i dom och växa lite mer i dom. Varför jag fortfarande kan ha på mig normala jeans förvånar mig också.. Men ändå inte! Har ju enbart lagt på mig 6kg sen inksrivningen och då är det enbart sittandes på magen.

100 dagar kvar tills BF..

DATUM: 2012-03-29 KATEGORI: GRAVID
..mer eller mindre. Men i mitt fall så är det lite mindre än 100 dagar, en planerad igångsättning. Vi vet bara inte exakt hur mycket tidigare dom vill sätta den på mig än. Får absolut inte gå över tiden med denna gradivitet pga riskerna.

Men om vi ska gå efter datumet som vi fick efter RUL så är det exakt 100 dagar kvar nu. Tiden går fort!

Avlastningsbord

DATUM: 2012-03-29 KATEGORI: GRAVID

Börjar dagen med gotti äpple och en kopp kaffe på min nyfunna vän "magbordet". Även om jag nu halv sitter så har mitt älskade avlastningsbord kommit tillbaka. Här behöver man inte sträcka sig långt längre!

Magen i vecka 26

DATUM: 2012-03-28 KATEGORI: GRAVID

vecka 26 ♥ ( 25+3 )

Blir lite små skrämd. Om magen växer i denna takt ända tills förlossningen så kommer jag att bli orörlig. Det är redan väldigt tungt och det som jag har lakt på mig under gradiviteten är enbart runt magområdet. Phu, men det ska inte vara lätt att vara gravid. ;)

BM i vecka 26 (25+1)

DATUM: 2012-03-26 KATEGORI: GRAVID

Gravid i vecka 26

DATUM: 2012-03-25 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.

 

Mamma,

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

 

Pappa/partner,

Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan, barnet och för dig. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan gärna ta promenader tillsammans eller kanske simma.

 

Egna funderingar,

Virrigare än vanligt den senaste veckan. Tar miste om dagarna ofta. Magen växer för fullt. Börjar undra hur stor den igentligen ska bli. Kan inte minnas att jag var så här stor med Nicholaj.

Magen i vecka 25

DATUM: 2012-03-21 KATEGORI: GRAVID

vecka 25 ♥ ( 24+3 )

Bjuder på påklädda magbilder denna gång. Mina blåmärken är extrema och det ser inte klokt ut. Vet inte vad som har hänt den senaste veckan men tydligen så har min "lilla" gravid mage utväcklats till en kanonkula. Tung som satan.

Skatteåterbäring

DATUM: 2012-03-21 KATEGORI: MOBILBLOGGAR

Ja det trodde jag då inte att jag kommer få tillbaka från skatten. Ett extra plus är att Viktor också får det detta år. Skönt att varken han eller jag slipper restskatt.

9 månader

DATUM: 2012-03-20 KATEGORI: FINASTE ÄNGELN

Man säger att tiden läker alla sår men sår lämnar ärr efter sig. Vissa större, vissa mindre. Detta är ett enda stor hål. Varför skulle just detta hända mig, min påbörjade familj, min SON!

 

 

Jag saknar dig! Vi saknar dig! Du fattas!

Gravid i vecka 25

DATUM: 2012-03-18 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

 

Mamma,

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

 

Pappa/partner,

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen. Nu är det dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök. Då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa. Engagemanget blir naturligt.

 

Egna funderingar,

Skulle nog aldrig ha nämt tidigare att Lillis sparkar inte stör mig under nätterna. Hon väcker mig nu. Ja tydligen kan det gå så fort, tror bestämt att hon dansar riverdanse på nätterna. Känns som om en utav hennes fötter ska bokstavligen håller på att tryckas ut när hon är mitt uppe i sitt stök. Sist vi kollade så låg hon med sin rumpa neråt så det förklarar ju ett och annat.

Är kär

DATUM: 2012-03-17 KATEGORI: TILL MAMA&PAPA

Måste ha denna i min ägo. Ska försöka med "bambi ögonen" och lite övertygelse mot Viktor. Förhoppningsvis är den min (våran) innan Lillis anländer.

Från innohep till fragmin

DATUM: 2012-03-17 KATEGORI: GRAVID
Har haft en riktigt dålig uppdatering, ingenting jag ursäktar. Kommer svackor där man knappt vill starta en dator. Vilket jag har haft nu i någon vecka.

I onsdags så gick allting bra nere hos spec. mödravården. Allting båda lät och såg bra ut på ultraljudet. Lillis växer som hon ska och allt blodflöde kring moderkakan m.m. hör till det normala. Lättnad! Vi hade också hunnit få mina blodresultat från måndagen ( vi trodde att dom inte skulle bli klara förens fredagen ) det resulterade med att jag ska få en höjd dos i mina sprutor. Fick så snällt välja mellan att ta två innohep per dag eller att byta sprutmärke till fragmin. Fragmin är en starkare dos utav det jag behöver. Klart att jag tar och byter till fragmin - vem vill ta två sprutor per dag frivilligt?

Fick inte reda på nånting om igångsättningen. Kanske för att både Viktor och jag glömde att fråga men men vi ska ju faktiskt ner dit en gång i månaden, lite beroende på hur nästkommande besök kommer att se ut. Men vi vet att det kommer att ske en igångsättning på mig denna gång eftersom att jag absolut inte får gå över tiden. Får se hur mycket tidigare dom vill starta förlossningen då. Vi ska i alla fall verkligen försöka att komma ihåg att ställa frågan när vi är där nästa gång.

Energin på noll

DATUM: 2012-03-13 KATEGORI: MOBILBLOGGAR

Är absolut inte på topp idag, var jag igentligen inte igår heller. Trött konstant. Känns som om jag är helt nyvaken hela tiden och får små blackouter vid några tillfällen. Vill igentligen bara gå och lägga mig men jag vet att det inte kommer bli bättre för det. Behöver energi!

Imorgon är det ju en tripp ner till Södertälje igen. Viktor och jag ska vara där vid 11 tiden. Hoppas allting ser bra ut och att vi får bra svar på alla våra funderingar.

Magen i vecka 24

DATUM: 2012-03-12 KATEGORI: GRAVID

24 ( 23+0 )

Bilderna vart tagna igår. När jag nu tittar på bilderna så tycker jag att jag ser större ut utan kläder men i vanliga fall framför spegeln så tycker jag att jag ser mycket större ut med kläderna på. Hur kommer det sig.. Hinner inte mitt huvud med i svängarna längre, tror jag att jag är mindre än vad jag igentligen är eller är det snarare tvärt om? Vilka bekymmer.

Gravid i vecka 24

DATUM: 2012-03-11 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.


Mamma,
Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Pappa/partner,
Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.

Egna funderingar,
Lillis har börjat bli mycket mer aktiv på kvällarna/nätterna. Än så länge är det ingenting som stör min sömn, tycker det är rätt så mysigt att få somna till när hon stökar omkring där inne i magen. Men det är väl en tidsfråga. Lillis blir större och utrymmet där inne minnskar och därutav blir det kraftigare känningar.
Molvärkarna/förvärkarna blir kraftigare och vissa dagar så är det fasiken inte lätt med dom. Känns som en extrem mensvärk som sitter i.

"Bullmamma"

DATUM: 2012-03-10 KATEGORI: MOBILBLOGGAR

Har legat i idag och bakat kanelbullar, för första gången! Kan kalla dom helt handgjorda. Ingen kökshjälp och ingen brödkavel. Något som jag kommer att kräva tills det är dags nästa gång. Men dom vart riktigt goda + att det luktar riktigt gott här hemma.

Börjar bli en riktig husmor i mitt och Viktors hushåll. Trivsamt. Tror inte att karln klagar över mitt ny infunna jag.

 

Magen i vecka 23

DATUM: 2012-03-08 KATEGORI: GRAVID

vecka 23 ( 22+4 )

Strul med blodproven

DATUM: 2012-03-07 KATEGORI: GRAVID
Gaah! Ja som jag kanske har nämt i bloggen tidigare så skulle jag till Labb i måndags och lämna en massa blodprov pga medecinen som jag får ta. Spec. mödravården skickade mig en kallelse om min näst-kommande tid + att dom hade skrivit upp så fint när och var jag skulle ta blodproven. Nånting som är viktigt när jag gör dessa blodproven är att det ska vara mellan 3-4 timmar efter jag har tagit min spruta på morgonen.

Men problemet uppstod när jag väl hade kommit till Labb i nynäshamn ( väl intajmat med tiderna! ), det visar sig då när jag sitter ner i pacientstolen att dom kan inte utföra dessa tester på mig här i nynäshamn. Nähä, och varför då dåh? Undrar jag! Tydligen så har inte Labb här i nynäs den speciella frysen som dom just behöver för mina prover. Kan bara göra dom blodproven på huddinge, södertälje eller sös. Kul!

Lite bittert kontaktade jag dom nere på spec. mödravården dagen efter och frågade samt förklarade läget. Undrade ifall jag inte kunde utföra dessa tester den 14e när vi ändå har tid nere hos dom. Svar nej! Man måste göra dom proverna på en måndag för dom kör bara den maskinen på tisdagar i huddinge. Helst ville dom skjuta upp min och Viktors tid till på fredagen den veckan så att man hade fått svar på provsvaren innan våran tid. Där satte jag ner min fot och förklarade att min sambo har tagit ledigt den 14e för att följa med och det går inte bara att ändra så där. Det är deras misstag till att ha skickat mig till fel Labb från första början, är det inte deras ansvar att ha koll på om jag kan utföra dessa tester i nynäshamn? Misstag sker. Är glad att vi slipper skjuta upp på tiden och att dom kommer ringa mig på fredan om mina provsvar istället.

Har ju inte så stort val med att åka ner på måndan till södertälje bara för att ta blodprov. Det är ju ganska livsviktigt för min del. Men lite surt är det ju, måste jag medge. Att få boka upp hela sin dag bara för att åka buss fram och tillbaka till södertälje ungefär - det är inte så skojj.

Gravid i vecka 23

DATUM: 2012-03-04 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR


Barnet,

Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 600 gram.

 

Mamma,

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla om från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Ta väl hand om dig!

 

Pappa/partner,

Är du och/eller din partner stressade? Du kan hjälpa henne genom att ni pratar med varandra. Avlasta. Uppmuntra henne att ta det lugnare på jobbet. Försök strukturera upp hemmasysslor, arbetet och planera jobb och ekonomi tillsammans. Har ni behov av det kan ni prata med professionella rådgivare. Hör med mödravården.

 

Egna funderingar,

Det obehagliga trycket kommer oftare och blir kraftigare ju tyngre magen blir. Att stå och sminka sig eller göra i ordning håret brukar oftast trigga det. Efter promenader och sen står stilla en sec så sätter det igång. Nu kan man tydligt avgöra vad som är sparkar och vad som är hicka, man ser när magen hoppar och rör på sig. Så mysigt!

 

Tryck nedåt

DATUM: 2012-03-03 KATEGORI: GRAVID
Ni som har vart med om en förlossning tidigare, ni vet säkert vad jag pratar om när jag nämner ordet tryck nedåt. När det bokstavligen känns som om nånting är på väg att rammla ut när man står eller sitter stilla en för lång stund. Ja ni vet känslan. Obehaget. När allting ska läka och återgå till det "normala" igen.

Detta var något jag led ganska mycket utav efter förlossningen med Nicholaj. Tog väl cirka 3-4 veckor innan det obehaget började försvinna - annars var det ganska så smärtfritt ( FYSISKT! ).

Nu har detta trycket börjat komma tillbaka lite smått. Speciellt när man står stilla på en och samma plats en stund. Tror ibland att "Lillis" är på väg att ramla ut. Är det normalt att känna så? Detta är något jag kommer att ta upp med min läkare den 14e. Jag är ändå ganska så säker på vad jag kommer att få för svar. Men kanske det finns någe tips och trix man kan få för att underlätta "besvären".

Försenad veckobild på magen i vecka 22

DATUM: 2012-03-03 KATEGORI: GRAVID


« som sakt mina "fina" blåmärken kommer från dom härliga sprutorna »
Mica heter jag & är en tjej på 22år Bosatt i nynäshamn med sambon Viktor

Sommarn år 2011 fick vi tillsammans vårat mirakel Nicholaj som föddes den 20 juni klockan 10.32. på morgonen Jag hade drabbats av moderkaksavlossning på vägen in till BB & det tog också våran sons liv ifrån oss Vi både sörjer & kämpar dagligen vidare med våra liv

Vändpunkten och ljuset i våra liv anlände till oss den 21 juni 2012 Våran älskade prins hade blivit storebror till en liten prinsessa vid namn Tindra
bloglovin