Gravid i vecka 14

DATUM: 2011-12-30 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR


Barnet,

Fostrets kroppsdelar är nu så tydliga att man till och med kan se vilket kön det har.

Fostret rör på sig i fostervattnet.


Mamma,

Den trötthet du känt i början av graviditeten kan börja avta och du börjar känna dig piggare igen. Huden på magen tänjs ut. Hos många gravida kan en mörk strimma, kallad Linea nigra, synas mitt på magen. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött för att försvinna helt efter något år. Undvik att sola under graviditeten eftersom det är lätt att få pigmentfläckar.

Bröstvårtorna och området runtomkring bröstvårtorna kan bli mörkare. Din livmoder är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. Är det andra eller tredje graviditeten kan du uppleva att magen är större än första gången. Uppdatera din familj hela tiden om hur du känner dig så de kan stötta och hjälpa dig.


Pappa/partner,
Graviditet och sexualitet hör ihop. Många tycker att en gravid kvinna är både vacker och sensuell. Däremot är intresset för sex under graviditeten väldigt olika för både män och kvinnor. En del är mer sexuellt intresserade och andra inte alls. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Sex kan kanske bidra till att ni mår bra, att relationen mellan er blir bättre och att ni kommer varandra närmare. Men som så mycket annat handlar det om vad du och din partner känner. Och även om sexlusten hos dig eller din partner är mindre, så är inte behovet av kroppsnära kontakt, ömhet och kärlek mindre.

Egna funderingar,
Har gått ner cirka 3kg och kan inte riktigt äta ordentligt vissa dagar - mättnads känslan kommer mycket snabbare och överskrider jag det så åker det upp. Annars är det som vanligt, trött & hängig. Vill bli pigg och alert igen!
Har känt pyret några gånger nu och det påminner mig om att varför jag inte ska ge upp. Känslan är obeskrivlig när man har ett liv i magen. Hoppas allting går bra denna gången..

Tappat vikt

DATUM: 2011-12-26 KATEGORI: GRAVID
Trodde ju innan att jag hade börjat gå ner lite i vikt. Vägde mig på julafton och enligt den hade jag gått ner 1-3 kilo sen inskrivningen, trodde att det var en sådan kallad lycko-våg. Men då har jag fått det konstaterat idag att det måste stämma. Min mamma synade mig lite grann idag och frågade hur jag mådde och sånt. Hon tyckte att jag hade gått ner i vikt och det syntes.

Ska nog kontakta barnmorskan i veckan. Visst har jag ju mått lite dåligt i det sista, hängig, illamående, trött och spytt men inte till en överdrift. Det händer mest när jag är stressad eller har överansträngt mig.

Hade jag inte varit gravid nu så hade jag blivit glad för vikt nedgången men när man är gravid så handlar det ju lite om att man faktiskt ska gå upp i vikt och inte tvärt om.

Annandag jul

DATUM: 2011-12-26 KATEGORI: ALLMÄNT
Julen kom lika fort som den var över - noll julkänsla har man haft i år! Är ändå nöjd med hur själva julafton spelade ut sig. Tacksam för alla fina klappar man har fått ( tydligen har man vart riktigt snäll i år ). Iphonespelare, sodastream, lakan, ram m. bild, smoothiebok, pengar, lykta, ljusstake m. ingravering, skål m. bamboorack, ja som ni ser så är det rätt mycket och jag tänker inte skriva ner exakt allt.

Lite av pengarna som vi fick köpte vi oss en ny bärbardator och en blender. En ny dator har vi tänkt på väldigt länge eftersom vi tycker att den stationera som vi har tar på tock för mycket plats, nu ska den säljas. Riktigt nöjda!

Idag fyller min lillebror år och blir hela 18 år gammal. Vart tar tiden vägen? Grattis min fina!Fråga; Hur många av er läsare har problem med att se den "nya" desigen på min blogg?  Har själv kollat igenom ett antal gånger på flera olika datorer men får inte upp något fel.

God Jul

DATUM: 2011-12-24 KATEGORI: ALLMÄNT
Önskar jag och sambo Viktor till er alla. Hoppas ni får en alldeles underbar jul tillsammans med era nära och kära.♥

Gravid i vecka 13

DATUM: 2011-12-23 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Risken för missfall minskar betydligt. Mycket är färdigt och fostret koncentrerar sig nu på att växa. Huvudet växer däremot lite långsammare nu. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten.

Nu börjar de mänskliga dragen träda fram allt tydligare.

Längd huvud till stjärt 74 mm.Mamma,

Fostret påverkas hela graviditeten av stress, så tänk på att ta det lugnt. Avstå från alkohol, droger och tobak och lev sunt. Nu mår de flesta gravida inte längre illa men tyvärr finns det några få som fortsätter att må illa flera veckor till. Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Pappa/partner,
Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat – så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du?

Egna funderingar,
Illamåendet har ännu inte riktigt släppt, ingenting jag gör verkar hjälpa. Halsbrännan har börjat sätta igång lite till och från om dagarna. Men än så länge är det OK!
Är det bara jag.. men har jag inte kanske gått ner nått kilo.. inbillning? Magen är i alla fall inte alls lika svullen om buken som den var förra veckan. Hoppas det är nu den  börjar växa på "riktigt" och att man börjar visa på lite mer allvar att man har en liten bebis i magen. :)

Mitt hjärta

DATUM: 2011-12-20 KATEGORI: FINASTE ÄNGELN

Tankarna bara flyger omkring, känslorna stormar. Jag saknar dig mitt hjärta!

 

6 månader - ett halvår

DATUM: 2011-12-20 KATEGORI: FINASTE ÄNGELN
Att tiden går så ruskigt fort ibland, det svårt att begreppa. Våran finaste blir hela 6 månader, alltså ett halvår idag. Kan inte beskriva saknaden med ord. Det gör ont i mig när jag tänker på hur mycket vi har behöft missa. Allt det där som man igentligen tog förgivet att man skulle få uppleva med sitt barn - förlorat!

Vi har bilder, minnen, stunder, men vi har inte han som betyder allra mest för oss. Om jag bara hade fått kunnat hålla honom engång till. Krama om honom, pussat på hans panna och viskat i hans öra alla dom orden som jag går och bär på dagligen. Berättat att han ska bli storebror till sommaren och hur mycket jag och hans pappa älskar honom. ♥

..Ja vad skulle vi inte göra..?!

Tio sprutor = tio märken

DATUM: 2011-12-18 KATEGORI: GRAVID
Det är nog dags att byta sida när man injekterar sprutorna i magen. Har en anledning att tro att jag lättare får blåmärken pga medecinen som jag tar. Man kan tydligt se att jag har tagit tio sprutor om man tittar noga på bilden. Den tionde tog jag imorse där av syns den inte alls lika mycket som de andra märkena. Men jag kan konstatera att jag är riktigt svullen, känns som en stor vindruva ligger gömd under huden. Och det här ska jag ta tills förlossningen!


Gravid i vecka 12

DATUM: 2011-12-16 KATEGORI: GRAVIDITETSVECKOR

Barnet,

Nu finns det mesta på plats och fostret koncentrerar sig på att växa. Det börjar växa hår på kroppen som ska skydda huden. Naglar har vuxit ut på tår och fingrar.

All näring går via moderkakan till fostret så glöm inte att tänka på vad du äter och dricker. Det kan både öppna och stänga munnen och producerar flera egna hormoner.

Längd huvud till stjärt 60 mm.

 

Mamma,

Forskning visar att det är mindre vanligt med missfall efter vecka tolv. Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat ungefär ett till fyra kilo. Har du kräkts mycket kanske du till och med har minskat i vikt. Det är helt normalt. Ni har kanske redan berättat för era föräldrar och/eller nära vänner att ni väntar barn. Men många väntar med att berätta till vecka tolv. Andra berättar från dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill vi kunna prata med våra nära om det. Det kan vara skönt att få berätta, att inte hålla på hemligheten längre. Äntligen får ni glädjas öppet tillsammans med era vänner och familj.

 

Pappa/partner,

Så fort ni berättat kan ni prata okodat med kompisar och vänner. Ni har kanske kompisar som har barn. Vissa frågor kan det vara skönt att prata med en kompis om istället för att oroa din partner. Det gäller förstås båda er blivande föräldrar.

Hur gick det när din kompis väntade barn? Hur går det till på förlossningen? Hade de sex? Vad kan vara bra att tänka på? Din relation till vänner som varit i liknande situation kan fördjupas.

 

Egna funderingar,

Känner mig något säkrare nu än vad jag gjorde för bara någon vecka sen. Men man är ju fortfarande än aning nervös och rädd för att nånting ska hända.

Det börjar redan att synas lite smått - i mina och Viktors ögon. Är svullnare om buken denna gången än vad jag var när jag väntade Nicholaj. Dom brukar ju säga att man börjar visa mycket fortare andra gången man är gravid. Jag tror att det stämmer.

Medecin

DATUM: 2011-12-14 KATEGORI: GRAVID
Tänkte ta och förklara vad det är för medecin jag tar och varför jag måste ta den ända tills beräknad förlossning. Kan börja med att säga att mitt blod verkligen inte är det friskaste, det är långt ifrån. Och nej jag har ingen livshotande sjukdom eller smitta ( ! ).

Har blivit ordinerad till att ta både innohep ( spruta ) och trombyl ( piller ). Dom båda medecinerna är en form utav blodförtunnande för både hjärta, lunga, vener m.m. Det ska förebygga blodproppar. Dessa två måste jag ta en gång om dagen varje dag för både min egna och barnets säkerhet.


Varför jag måste ta dom, enligt obuktionen så hade jag fått 4 blodproppar i moderkakan. Vilket dom inte kan bevisa var orsaken till att allting gick som det nu gick. Dom hade också funnit att blodflödet var minskat mellan barn och moderkaka + att moderkakan var lite mindre än det normala men den var propotinerlig med Nicholaj. I mitt blod hade dom funnit några avvikelser från det normala också vilket jag nu inte kommer ihåg benämningarna på. Ska dessutom kolla upp i v.23-24 blodflödet mellan moderkakan och barn denna gången.

Nu hoppas jag verkligen att det ska stanna med dessa två medeciner. Men om det nu dyker upp nånting och att det kommer fram till att jag behöver ta mer medeciner så är det nånting man gör utan att blinka. Behövs det så behövs det och det kommer jag inte ifråga sätta. Jag litar fullkomligt på mina läkare och jag känner mig relativt trygg.

En väldigt kortfattad förklaring.

Hej lilla pyret

DATUM: 2011-12-10 KATEGORI: GRAVID

Den 2a november så fick Viktor och jag den glädjande nyheten att våran Nicholaj faktiskt ska bli storebror. En dag med stormande känslor åt alla olika håll. Självklart var ( är ) vi helt överlyckliga och riktigt förväntansfulla men en annan del skriker ju av nervositet och oro i hela kroppen.

 

 

Vi har fått prata med både läkare och självklart med våran barnmorska. Vi blir lugnade! En massa koller kommer det att bli och jag har redan påbörjat min medecinkur som ska tas till förlossning. Vi har fått se det lilla pyret - hjärtat slår starkt och den sprattlar till lite som den ska där inne. 

Tänk att våran finaste ängel ska få bli storebror i sommar!

Flyttat och klart

DATUM: 2011-12-02 KATEGORI: ALLMÄNT
Nu har vi äntligen flyttat! Eller rättare sakt det gjorde vi redan igår men vi blev helt klara med städningen och allt från den gammal lägenheten idag.
Målaren(arna) var över en stund idag också, dom både spacklade och målade om taket i vardagsrummet. På måndag kommer dom komma tillbaka och sätter upp dom nya tapeterna sen ska dom göra samma sak i matrummet inklusive hallen dom andra dagarna.

Jag är glad!
Mica heter jag & är en tjej på 22år Bosatt i nynäshamn med sambon Viktor

Sommarn år 2011 fick vi tillsammans vårat mirakel Nicholaj som föddes den 20 juni klockan 10.32. på morgonen Jag hade drabbats av moderkaksavlossning på vägen in till BB & det tog också våran sons liv ifrån oss Vi både sörjer & kämpar dagligen vidare med våra liv

Vändpunkten och ljuset i våra liv anlände till oss den 21 juni 2012 Våran älskade prins hade blivit storebror till en liten prinsessa vid namn Tindra
bloglovin